diversity.blogg.se

2015-03-30
17:59:00

Feminism

Många verkar ha missförstått vad feminism egentligen innebär. Ordet feminism har länge haft negativ klang, vilket har gjort att många inte vågar kalla sig för feminister. Istället har det blivit populärt att kalla sig "jämställdist", för att inte blandas ihop med "rabies-feminister". Många jämställdister anser att feminism handlar om att kvinnors villkor ska vara bättre än männens och att jämställdism handlar om jämställdhet mellan könen. Det vi menar är att feminism handlar om att det ska vara jämställt mellan könen och för att nå dit krävs det att man lyfter fram problematiken med de könsroller och normer som finns i samhället. Feminism blir på så vis verktyget för att nå målet med jämställdhet mellan könen. Att endast sträva efter att nå jämställdhet utan att medvetandegöra de normer och strukturer som finns i samhället och vilja förändra dessa är omöjligt. 
 
Att vara feminist och stå för det innebär dessutom att få ta emot väldigt många fördomar. Det är som att man går igenom en checklista i huvudet när man hör ordet feminist. Är du homosoexuell? Rakar du dig inte? Hatar du män? Röstar du på F!? Ser du kvinnor som offer? Har du låg självkänsla? Har du aldrig haft en pojkvän/flickvän? Använder du ordet "hen"?
Dessa frågor handlar enbart om fördomar (vilket ni kan läsa om i vårt tidigare inlägg) och de är dessutom helt irrelevanta för ämnet. 
 
Vi pratar ofta om patriarkatet och huruvida det är bra eller dåligt. Låt oss säga här: patriarkatet bör störtas för att alla människor, oavsett kön, ska få det så bra som möjligt. Patriarkatet upprätthåller könsroller och normer som är skadliga för både män och kvinnor. Män förväntas leva upp till någon slags mansroll som många egentligen inte vill inta. En man som umgås "för mycket" med familjen riskerar att höra att han har låg arbetsmoral. En kvinna i 25-års åldern som söker jobb riskerar att inte få jobbet för att hon förväntas skaffa barn inom snar framtid, vilket innebär att hon skulle vara föräldraledig. Pojkar i skolan lever i någon anti-plugg-kultur där det är coolt att inte plugga, så egentligen är det väl inte särskilt konstigt att deras resultat i skolan blir sämre och sämre. Flickor i skolan lever i en bubbla där man ska vara duktig och populär. Och helst söt också. Om normerna inte följs ses det som avvikande. Ska det vara så?
 
Nej, patriarkatet ska bort. Feminismen ska träda fram. Det handlar inte om att hata män eller att älska kvinnor. Det handlar om att älska ALLA, oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, ålder, funktionshinder etc. Hur svårt ska det vara? Det är väl klart att Kalle Svensson ska få vara föräldraledig hur länge han vill utan att man ser ned på honom. Det är väl klart att Lisa Andersson ska få precis samma lön som sina manliga kollegor. Det är klart att Mohammed ska ha samma chans till att få jobb som vilken svensk som helst. 
 
Har man inte tänkt på vad feminism egentligen innebär borde man tänka om. Detta säger jag till alla de feminister som, av någon anledning, vill utrota mannen, alla jämställdister som inte är insatta i ämnet och alla andra människor på denna jord. Mer feminism åt folket.